Te beleven

Ulrum in het noordwesten van Groningen maakt deel uit van de gemeente Hogeland, waar ook bijvoorbeeld Pieterburen, Kloosterburen en Lauwersoog onder vallen. Noordwest-Groningen wordt gekenmerkt door een half open landschap, met veel water (zee, meer, vaarten). De streek beschikt over een ideale infrastructuur voor wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers en ook watersportliefhebbers vinden alles van hun gading. De historie van het landschap laat zich gemakkelijk ‘lezen’ door de vele dijkruggen, de waterlopen en de vele wierden. De provincie bezit veel monumentaal erfgoed, waaronder kerkjes, boerderijen en herenhuizen/borgen. Het Nationaal Park Lauwersmeer, met haar vele wandel- en fietsroutes, mountainbike route, Schotse Hooglanders, Konikpaarden en sprookjesachtige hoekjes met wilde orchideeën begint letterlijk een paar minuten verderop. Ook dichtbij: UNESCO natuurerfgoed de Waddenzee, Nationaal Landschap Middag Humsterland en de boten naar Schiermonnikoog en Ameland.

Wandelen

Ulrum is een geweldige uitvalsbasis voor wandelingen. Waddenzee, Nationaal Park Lauwersmeer, Middag Humsterland… het kan niet op. In veel dorpen treft u terrassen aan om een consumptie te gebruiken en uit te rusten. Er worden in het gebied veel excursies georganiseerd. Het Lauwersmeer is een Dark Sky Park. Nederland is helaas één van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld, maar in het Lauwersmeer bent u ’s nachts welkom om echte duisternis en de sterrenhemel te beleven.

Lange afstandswandelpaden in de nabijheid: Nederlands Kustpad 3 (etappe 9 start of eindigt in Ulrum), Pieterpad 1 en het Friese Woudenpad.

Fietsen en mtb

In de omgeving raakt u niet uitgefietst; er is zoveel te zien. Er zijn veel fietsroutes, vaak door stukken waar auto’s niet kunnen komen. Met het fietsknooppuntennetwerk kunt u makkelijk de weg vinden. Ook komen meerdere lange afstandsfietsroutes in de buurt. Soms bevat een route fietsveerpontjes. Het Reitdiepveer is erg leuk om te doen. Het Reitdiep is de scheiding tussen Middag Humsterland en het Hogeland. Deze boot gaat speciaal voor fietsers (maar natuurlijk ook dappere wandelaars) van Schaphalsterzijl naar Aduarderzijl en terug. Een charmante aanrader. 

Wat dacht u van een dagje fietsen op Schiermonnikoog? Als u zin heeft, neemt u in Lauwersoog de boot naar Schiermonnikoog (maximaal 45 minuten) waar volop fietsen te huur zijn om het eiland te verkennen.

Lauwersoog heeft een officiële mountainbike route door het sterk afwisselende natuur- en recreatiegebied. 

Andere sporten

In de nabije omgeving zijn veel mogelijkheden om te sporten. Er is een tennisbaan in de buurt. Er zijn natuurlijk tal van watersportmogelijkheden, van het huren van boten en waterfietsen tot surfen. Er zijn zwembaden en sportscholen op fiets- en auto-afstand. Er is een kartbaan in de buurt. Meer ontspannen sporten zoals biljarten en bowlen kunnen ook in de buurt.

Vogels

Het Lauwersmeergebied is uitzonderlijk rijk aan vogels die daar de winter of zomer doorbrengen. Lepelaars, allerlei soorten eenden, weidevogels, rovers, zang- en bosvogels, ze zijn er allemaal in groten getale. Het is een geliefd gebied van vogelaars. Meer informatie, inclusief een overzicht van vogelkijkhutten, hier

Met de auto

Met de auto bestrijkt u vanuit Ulrum gemakkelijk heel Groningen, en delen van Friesland en Drenthe. U rijdt over rustige wegen en vindt verrassende plaatsen, waaronder wierdendorpen, op uw route. U kijkt uit over het open, hier en daar ruwe landschap dat zo kenmerkend is voor Groningen, maar evengoed vindt u meer zuidelijk een meer besloten landschap. U kunt denken aan een dagje Groningen of Dokkum (beide ongeveer 30 km). Of aan een bezoek aan het gevangenismuseum en historische gebied in Veenhuizen, een bezoek aan historisch Appingedam met zijn over het water hangende balkons of aan de prachtige gerestaureerde vestingplaats Bourtange. Een bezoekje aan één van de borgen waar de provincie Groningen rijk aan is, zal u ook blij verrassen; Borg Verhildersum is nog geen tien minuten rijden van het Tuinhuis.

Varen en zeilen

Groningen en Friesland zijn zeer waterrijk; u kunt er roeien over de maren (roeiboten/kano’s volop te huur in de regio), een dagtochtje over het Lauwersmeer of de Waddenzee maken, of met eigen of gehuurde boot het Lauwersmeer doorkruisen. 

Zomer, zon en zwemmen

In en om Lauwersoog, aan de oevers van het Lauwersmeer, zijn verschillende zand- en grasstranden waar zonliefhebbers lekker kunnen liggen of picknicken. De meeste stranden hebben toiletvoorzieningen, horeca (afhankelijk van het seizoen) en parkeergelegenheid. Bij de stranden kan ook gezwommen worden, waarbij het altijd goed is om van tevoren even te checken of het op dat moment schoon en veilig is.