Wat is er te doen?

Het grensgebied van Groningen en Friesland biedt gevarieerde mogelijkheden om uw verblijf in te vullen. Het gebied is zeer geschikt voor wandel-, fiets-, auto- of watersportvakanties.

Op de fiets kunt u het Nationaal Park ‘Lauwersmeer’ (het Lauwersmeer en directe omgeving) of het oudste cultuurlandschap van Nederland ‘Middag Humsterland’ (Unesco werelderfgoed!) doorkruisen; overal zijn aparte fietspaden, vaak dwars door het agrarische land. Natuurlijk biedt ook de Waddenkust (het Waddenzee heeft eveneens de status van Werelderfgoed) een aantrekkelijk fietsgebied; u fietst op of langs de dijk of meer landinwaarts over het gewonnen land. Er bestaan tal van uitgezette fietsroutes, die u het mooiste van de streek laten zien. De provincie Groningen beschikt ook over een knooppuntenroutenetwerk (met routeplanner) dat aansluit op het knooppuntennetwerk van Ost Friesland in Duitsland. Noordoost Groningen (Delfzijl, Appingedam, Bourtange) is voor de ervaren fietser gemakkelijk binnen bereik, evenals bijv. Dokkum in Friesland. En wat dacht u van een dagje fietsen op Schiermonnikoog?

Wandelaars vinden gemakkelijk hun weg in het Nationaal Park Lauwersmeer, het kustgebied of zuidelijker, in het Reitdiepgebied. Vlakbij ligt de Marnewaard, waar het heerlijk lopen is. In veel dorpen treft u terrassen aan om een consumptie te gebruiken en uit te rusten. Er worden in het gebied veel excursies georganiseerd.

Houdt u van vogels? Het Lauwersmeergebied is uitzonderlijk rijk aan vogels die daar de winter of zomer doorbrengen. Lepelaars, allerlei soorten eenden, weidevogels, rovers, zang- en bosvogels, ze zijn er allemaal in groten getale. Het is een geliefd gebied bij vogelaars. Zie voor vogelinformatie de site http://Lauwersmeer.com.

Met de auto bestrijkt u gemakkelijk de hele Provincie Groningen,  Noord Drenthe en  Friesland. U rijdt over rustige wegen en vindt verrassende plaatsen, vaak zgn. wierdendorpen, op uw route. U kijkt uit over het open, hier en daar ruwe landschap dat zo kenmerkend is voor Groningen, maar evengoed vindt u meer zuidelijk een meer besloten landschap. U kunt denken aan een dagje Groningen (25 km), Dokkum (25 km) of Harlingen om maar enkele plaatsen te noemen. Of aan een bezoek aan het gevangenismuseum te Veenhuizen, een bezoek aan Appingedam of aan de prachtige gerestaureerde vestingplaats Bourtange. Een bezoekje aan aan van de Borgen waar de provincie Groningen rijk aan is, zal u ook blij verrassen; op 5 km. afstand vindt u u al Borg Verhildersum.

Een dagje Schiermonnikoog? Als u zin heeft, neemt u te Lauweroog de boot naar Schiermonnikoog (max. 45 min,) , waar volop fietsen te huur zijn om  het eiland te verkennen.

Varen/zeilen? Groningen en Friesland zijn zeer waterrijk; u kunt er roeien over de maren (roeiboten/kano’s volop te huur), een dagtochtje over het Lauwersmeer of de Waddenzee, of met eigen of gehuurde boot het Lauwersmeer doorkruisen. Dit in 1969 op de zee gewonnen meer biedt alle ruimte om met de boot te recreĆ«ren, maar biedt tegelijkertijd veel natuurschoon en gelegenheid om aan het (gras-)strand door te brengen.

Bekijkt u eventueel de sites http://Lauwersmeergebied.nl of www.np-Lauwersmeer.nl, www.Lauwersmeer.nl,  http://Lauwersmeer.org  of  http://Groningerlandschap.nl of Http://Marketing Groningen.nl en/of Http://Lauwersland.nl. Deze bieden veel informatie over de streek en over de mogelijkheden van verblijf.

LF’s: Lange Afstands Fietspaden in nabijheid:

LF5   Verbindingsroute 25 km.

LF6   Verbindingsroute 35 km.

LF8   o.a. onderdeel rondje Twente, 100 km.

LF10 Wadddenzeeroute, 270 km.

LF 18 onderdeel rondje Twente, 60 km.

LAW: Lange Afstands Wandelpaden in nabijheid:

LAW5   Wad- en wierdenpad, 123 km.

LAW1    Pieterpad deel 1, 233 km.

LAW2    Pieterpad deel2, 252 km.